Toxandrië

Uit Johfrael MyWiki
Versie door Johfrael (overleg | bijdragen) op 25 aug 2019 om 14:47 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|300px|Toxandrië op een kaart van Centraal-Europa tijdens 919-1125. '''Toxandrië''', ''Texandrië'' of ''Taxandrië'' is d...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Toxandria 919-1125.jpg
Toxandrië op een kaart van Centraal-Europa tijdens 919-1125.

Toxandrië, Texandrië of Taxandrië is de oude naam van de Kempen.

In de 1e eeuw maakte Plinius de Oudere melding van het Germaanse volk Texuandri, dat "achter de Schelde" (d.i. ten oosten van de Oosterschelde) woonde.<ref>Plinius Maior (± 70). Naturalis historia (boek 4, alinea 31).</ref> Zijn naam zou bestaan uit de Germaanse woorden tehswa en andra en zo "op de rechteroever" betekenen.<ref>Maurits Gysseling (1960). Toponymisch woordenboek van België, Nederland, Luxemburg, Noord-Frankrijk en West-Duitsland (vóór 1226). Brussel: Belgisch Interuniversitair Centrum voor Neerlandistiek (p 958).</ref> Anderzijds kon dit volk zijn naam ontlenen aan de taxus<ref>Lauran Toorians (2000). Keltisch en Germaans in de Nederlanden – Taal in Nederland en België gedurende de Late IJzertijd en de Romeinse periode. In: Mémoires de la Société Belge d'Etudes Celtiques, 13. Brussel: Belgische Genootschap voor Keltische Studies.</ref> en verwijzen naar de vroegere Eburonen wier naam naar dezelfde struik verwees. <ref>zie Eburonen#Na Caesar</ref>.

Voor 358 vielen Salische Franken het gebied apud Toxandriam locum gewapenderhand binnen, en keizer Julianus maakte hen tot foederati van Rome.<ref>Marcellinus Ammianus (±390). Res Gestae (boek 17, alinea 8).</ref> Later richtten de Franken er een gouw op, die in 709 pago Texandrie genoemd werd.Sjabloon:Bron? Tegen 1100 waren in het gebied het markgraafschap Antwerpen en de meierij van 's-Hertogenbosch ontstaan, al gauw onderdelen van het hertogdom Brabant.

Sjabloon:Appendix