Debian

Uit Johfrael MyWiki
Versie door Johfrael (overleg | bijdragen) op 26 aug 2019 om 14:47 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Debian''' is een vrij besturingssysteem voor een breed scala computerarchitecturen.<ref>{{nl}} [https://www.debian.org/ports/ Debian P...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Debian is een vrij besturingssysteem voor een breed scala computerarchitecturen.<ref>Sjabloon:Nl Debian Ports/Architecturen</ref> Debian wordt ontwikkeld door vrijwilligers over de hele wereld en is voornamelijk opgebouwd uit GNU-software.<ref>Sjabloon:Nl Over Debian -- informatie op de projectpagina van Debian</ref> De Debian-distributies zijn gebaseerd op de Linuxkernel maar er bestaan ook Debian-uitgaven die gebaseerd zijn op de FreeBSD- en Hurdkernel.

Geschiedenis

Debian werd in 1993 bedacht door Ian Murdock, die in het Debian Manifesto verklaarde een volledig open en onderhouden Linuxdistributie te willen maken. Hij publiceerde dit op 16 augustus 1993 in de nieuwsgroep comp.os.linux.development. De naam is gebaseerd op zijn eigen naam en die van zijn vrouw Debra (Debra-Ian). In december van dat jaar verscheen versie 0.90, even later in 1994 gevolgd door versie 0.91. Het duurde tot maart 1995 eer er weer een nieuwe versie verscheen: 0.93r5. In november 1995 verscheen de volgende versie: 0.93r6. Pas 7 maanden later - op 17 juni 1996 - verscheen de eerste volledige uitgave (1.1), Buzz genaamd, naar het karakter Buzz Lightyear uit de animatiefilm Toy Story. Deze versie bevat de 2.0-kernel, 474 softwarepakketten en de uitvoerbare code is volledig in het ELF-formaat.

Kenmerken

Bestand:Aptitude.png
De aptitude-frontend gebruikt de ncurses-API onder een tekstuele gebruikersomgeving

Debian kenmerkt zich door een gegarandeerde open, een niet-commerciële instelling, eigen installatieprogramma's en een eigen pakketbeheersysteem gebaseerd op de Advanced Packaging Tool. Debian is onder andere verkrijgbaar in de vorm van een aantal live-systems met verschillende desktopomgevingen. Debian kent een aantal verschillende versies met bijbehorende repository's en een flexibel en open beheerssysteem.

De configuratie van de pakketbeheerder kan door ervaren Linuxgebruikers zonder veel moeite aan de persoonlijke behoeften aangepast worden. Daarna kan met een paar update- en upgrade-opdrachten een upgrade van het hele besturingssysteem en alle software uitgevoerd worden.<ref>Debian installeren op Youtube</ref><ref name="apt-get" /><ref>Sjabloon:En An Everyday Linux User Review Of Debian Jessie</ref><ref>Sjabloon:En Review van Debian 8.0 "Jessie" op DistroWatch</ref><ref>Sjabloon:De Debian GNU/Linux 8.0 »Jessie« - review op Pro-Linux.de</ref>